مراقبت از حیوانات و به خصوص در زمان های آسیب دیدگی و فصل های سرما از سفارشات بزرگان بوده که امری پسندیده است ولی برخی گروهها با برپایی نمایشگاههای سگ بازی ، اخیرا قزوین را به محلی برای جولان سگبازان کشور تبدیل کردند.
در راستای حمایت از حیوانات بیسر پناه حاشیه شهرهای استان قزوین و حیواناتی که در داخل معابر شهری آسیب میبینند واحدی برای نگهداری از این حیوانات احداث شده است.
این واحد از سوی افرادی دلسوز و حامی حیوانات در حاشیه یکی از روستاهای توابع شهر قزوین احداث شده تا مرهمی بر زخمهای این حیوانات باشد که گاهی با بیتوجهی و شاید بیرحمی برخی شهروندان روبرو میشوند.
در این واحد نگهداری و محافظت از حیوانات آسیب دیده و بیسر پناه برای در امان ماندن از حوادث جادهای و سرمای فصول پاییزی و زمستانی پناهگاهی تعبیه شده است.
مؤسس پناهگاه وفا با اشاره به خدمات این پناهگاه به حیواناتی که در این واحد اسکان داده میشوند از خدماتی همچون تغذیه، واکسیناسیون، در صورت آسیبدیدگی درمان، آموزش و استعدادیابی برخی از این حیوانات اسکان داده شده در حوزه امداد و نجات را برشمرد.
مسئول و مؤسس پایگاه وفا در گفتوگو با خبرنگار فارس در قزوین، به اهمیت قائل شدن دین اسلام و احادیث نقل شده از ائمه اطهار (ع) به رعایت حقوق و احترام به حیوانات در جامعه اسلامی اشاره و اظهار کرد: پناهگاه وفا سعی در نهادینه کردن فرهنگ درست حمایت از حیوانات و ارتباط با مردمی که دغدغه آنان نیز احترام به حقوق حیوانات و نگهداری درست در حاشیه شهرها بوده بنا شده است.
فرزاد شعبانپور با اشاره به اهداف پناهگاه وفا در ادامه گفت: مسئولان و کادر حاضر در این پناهگاه به دور از اهداف اقتصادی، تنها با هدف نگهداری و حفاظت از حیواناتی که در حاشیه شهر زندگی میکنند و در برخی مواقع موجب ترس والدین از بابت انتقال بیماری به کودکان و نوجوانان از سوی این حیوانات وجود دارد در این حوزه بیشتر فعالیت میکند.
وی از ظرفیت پناهگاه وفا و مدت فعالیت این پناهگاه صحبت کرده و این موضوع را این گونه تشریح کرد: پناهگاه وفا در زمینی به مساحت سه هزار متر مربع با کادری در حدود ۳۰ نفر در زمینه حمایت از حیوانات از مرداد ماه سال ۹۳ در حاشیه روستای کورانه در مجاورت شهر قزوین احداث شده است.
مسئول پناهگاه وفا بیان کرد: پناهگاه در حال حاضر با اسکان و حمایت از ۱۲۰ قلاده از انواع سگ و گربه که عموم آنها آسیب دیده هستند، در حال فعالیت است.
شعبان پور ادامه داد: پناهگاه وفا برخلاف تصور برخی از افراد، برای خرید و فروش، تکثیر و سوءاستفاده ابزاری از حیوانات بنا نشده و با برگزاری مسابقات و فعالیتهای کلینیکهای پرورش حیوانات، تولید مثل و نسلکشی از حیوانات برای سودجوییهای غیر مشروع مخالف و آن را تکذیب میکند.
وی با بیان اینکه در حدود ۳۰ نفر در این پناهگاه برای حمایت از حیوانات فعالیت دارند، تصریح کرد: تمامی این افراد به صورت خودجوش و افتخاری بدون دریافت حقوق در تمامی روزهای هفته به صورت منظم در چند گروه با این پناهگاه حمایت از حیوانات همکاری داشته و خدماتی به حیوانات آسیب دیده ارائه میکنند.
مسئول پناهگاه وفا به کادر دامپزشکی که با این واحد همکاری و فعالیت دارند اشاره و عنوان کرد: کادر دامپزشک پناهگاه وفا متشکل از سه دامپزشک به نامهای دکتر امینی، دکتر سعید روحالله، محمدرضا سالاری در استان قزوین و دکتر غلامرضا عابدی از استان تهران، دامپزشکانی هستند که به صورت افتخاری با پناهگاه وفا همکاری میکنند.
شعبان پور ادامه داد: فعالیت کادر دامپزشک پناهگاه وفا در زمینه عقیم کردن، درمان آسیب دیدگیها و واکسیناسیون حیوانات تحت نظارت و اسکان در این پناهگاه است.
این مسئول بیان کرد: برای گسترش و نهادینه کردن فرهنگ صحیح حمایت از حیوانات به صورت اصولی با مسئولان ارگانها و سازمانهای مربوطه در استان قزوین رایزنیهایی صورت گرفته که امیدواریم مساعدتی از سوی مسئولان انجام گیرد.
مؤسس پناهگاه وفا با اشاره به طرح کشتار حیوانات در چند ماه پیش که توسط شهرداریهای چند شهر در کشور صورت گرفته بود، عنوان کرد: کشتار حیوانات بی سرپناه و ولگرد میتواند وجهه مناسبی به طرح کنترل و پایش حیوانات ولگرد و بیسرپناه نمیدهد ولی با طرح پیشنهادی پناهگاه وفا با حمایت از این حیوانات دیگر اهداف آن نیز برآورده میشود.
شعبان پور با اشاره به مزیتهای طرحهای پیشنهادی پناهگاه وفا و ارائه به مسئولان شهرداری و محیط زیست بیان کرد: کاهش هزینهها در روند پیشگیری از تولید مثل حیوانات، پیشگیری از سرایت بیماریهای مسری از لاشه این حیوانات و عدم آسیب عمدی به حیوانات از سوی سازمانهای مربوطه ذکر شده است.
مسئول پناهگاه وفا در قزوین افزود: کشتار حیوانات در مرحله نخست موجب گسترش بیماریهای واگیردار در سطح شهرها شده و به محیط زیست نیز آسیب وارد میکند و از نظر سیاسی در جوامع غربی مسئولان حکومتی نیز مورد نکوهش قرار میگیرند.
نقش حیوانات در نجات جان انسانها
میثم جابرها مسئول آموزش حیوانات در پناهگاه وفا در گفتوگو با خبرنگار فارس در قزوین از همکاری خود با این پناهگاه حمایت از حیوانات بیپناه و ولگرد اظهار کرد: با آموزش این حیوانات میتوان کمک بسزایی در نجات انسانها در زیر آوارهای ساختمانی در زمین لرزهها داخل کشور انجام داد.
وی افزود: در حال حاضر برای آموزش سگهای زنده یاب حداقل ۵۰۰ هزار تومان وسایل آموزشی نیاز است که با همت مسئولان مربوطه میتوان از این حیوانات در این مسیر کمک گرفت.
مسئول آموزش حیوانات در پناهگاه وفا با بیان اینکه در حال حاضر تعداد انگشتشماری از سگهای زندهیاب در داخل کشور وجود دارد عنوان کرد: این حقیقت که کشور ایران بر روی گسل زلزله قرار دارد و احتمال وقوع زلزله در سالهای آینده وجود دارد که با تعلیم سگهای زنده یاب با ظرفیت بالایی در داخل سازمانها و ادارات مربوطه میتوان سهم بسزایی در نجات انسانها مؤثر است.
جابرها در ادامه گفت: در حال حاضر دو قلاده سگ در پناهگاه وفا مرحله استعدادیابی را گذرانده و در حال آموزش دیدن هستند.
وی به تأسفآمیز خواندن برگزاری مسابقات سگهای زندهیاب در ماههای گذشته در قزوین اشاره و افزود: در این مسابقات که حالت نمایشی داشته و با حضور افرادی از استانهای دیگر در این رقابتها تنها به امتیازدهی نژاد سگها پرداخته میشود و حمایت از حیوانات بیسرپناه و آسیبدیده در آن اهمیت ندارد.
مسئول آموزش حیوانات در پناهگاه وفا تصریح کرد: این رقابتها از سوی افراد سودجو برای کسب شهرت از فروش و نگهداری حیوانات خارجی و به اصطلاح شناسنامهدار انجام گرفته که از شأن و منزلت دوستداران و حامیان حیوانات به دور است.
جابرها بیان کرد: امروزه با هجوم فرهنگ غرب به جامعه و باب شدن نگهداری حیوانات در منزل که نشأت گرفته از فرهنگ غلط غربی است که شاهد وضعیت نامساعدی در سطح جامعه هستیم.
وی افزود: در حال حاضر نگهداری از حیوانات به خاطر حیوان دوستی انجام نمیگیرد بلکه یک مدل غربی و تهاجم فرهنگی است که آتش فتنه آن خانه حیوان دوستان و حامیان کمک به حیوانات بیسرپناه و ولگرد را هم میسوزاند.
مسئول آموزش حیوانات در پناهگاه وفا توصیه کرد: مردم و مسئولان در احیای و نهادینه کردن فرهنگ کمک به حمایت حیوانات در روزهای سرد فصول پاییزی و زمستانی با یکدیگر همپیمان شوند تا کمک و یاری به این حیوانات را در راه صحیح و خداپسندانه انجام دهند.
مکتب اسلام حامی تمامی مخلوقات خداوند منان است
حجتالاسلام علی اصغر خلج در گفتوگو با خبرنگار فارس در قزوین با بیان اینکه مکتب اسلام حامی تمامی مخلوقات هستی به ویژه حیوانات است، اظهار کرد: دین اسلام و سیره نبی اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) در رعایت حق حیوانات و توجه و رسیدگی به آنان سفارشهای مؤکد دارد.
وی در ادامه افزود: در دین مبین اسلام حیوانات نیز حق و حقوقی دارند که باید با احکام و معارف اسلامی نیز منافات نداشته باشد.
کارشناس مسائل دینی در استان قزوین عنوان کرد: رسیدگی به حیوانات به خصوص در هنگام آسیب دیدن و فصول سرما از سفارشات بزرگان اخلاق و عرفان بوده که در سیر به مقامات معنوی نیز تأثیر دارد.
خلج درباره سوء استفاده از حیوانات در مسائل شرطبندی و مسابقاتی که از حیوانات استفاده میشود اشاره کرد و گفت: در دین مبین اسلام شرطبندی نوعی قمار محسوب شده و اگر آسیبی به حیوانات نیز برسد فعل حرام صورت گرفته است.
وی تهاجم فرهنگی غرب را که به صورت تغییر در نگرش و سنتهای مردم کشور در حال نفوذ است را امری جدی خواند و عنوان کرد: توجه به حیوانات و رسیدگی به آنان در اسلام سفارش شده ولی برخی از این احادیث برداشت خودسرانه داشته و نشر فساد و ترویج سگ و گربه بازی را ترویج میدهند که منافع اقتصادی خود پیش برده و بدعت و مفسده در جامعه اسلامی ایجاد کنند.
به نام حمایت از حیوانات ولی نشر مفسده در جامعه اسلامی
در فقه پویای اسلامی، برای هر مخلوقی حتی حیوانات نیز حقوقی تعریف و حرمت و حقی برای احترام و عدم اذیت و آزار آنان قائل شده است.
پیامبر اسلام (ص) در یکی از روزها یک گربه را سیراب کردند و بعد از آن وضو گرفتند که خود نشاندهنده اهمیت به این امر از سوی بالاترین شخصیت هستی به حیوانات است.
با تدبر در آموزههای اسلامی و احادیث وارده از ائمه اطهار (ع) اذیت و آزار و سوءاستفاده از حیوانات در مسائل زندگی و معیشتی منفور بوده و این مهم نشاندهنده اهمیت دادن به حقوق حیوانات هر چند از لحاظ فقهی نجس خوانده میشوند.
رسیدگی و توجه به حیوانات آسیب دیده و رعایت حقوقی که شرع مقدس بر عهده صاحبان آنان گذارده است چون حقوق انسانها قابل احترام است و باید مراعات شود.
چند سالی است در کشور به عنوان حیوان دوستی و حمایت از حیوانات مراکزی باب شده که در پشت پرده، منافع اقتصادی صاحبان این مراکز بیشتر از رعایت حقوق و حمایت از حیوانات لحاظ شده است.
یکی از معضلات این مراکز خرید و فروش و برگزاری مسابقات در ردهها و گروههای مختلفی از جمله رقابتهای اصالت نژاد، حیوانات تزیینی و نبرد بین حیوانات است که مسایل در این مراکز به قمار و شرط بندی نیز ختم میشود که از نظر موازین شرع مقدس منفور و دارای اشکال شرعی است.
در پاسخ به فعالیت این افراد باید گفت اگر حیوان دوستی به قدرت مبارزه و اصالت نژاد است پس مانند جوامع غربی بین حیوانات نیز تئوری منفور نژادپرستی حاکم میشود ولی اگر حیوان دوستی به احترام و حمایت از حقوق حیوانات در برابر صاحبان آن است در عمل این امر چرا انجام نمیشود.
امید است با تدبیر مسئولان و مدیران مربوطه در امر تدوین و سازماندهی این حیوانات نیز طرحی جامع اجرا شود که دست اندرکاران و دلالان بازار خرید و فروش حیوانات و برگزارکنندگان مسابقات این چنینی در بطن جامعه اسلامی برچیده شود.